top of page
  • Writer's pictureCan Duru

2023'te Sanal Gerçeklik Neler Vadediyor?

Gelişen teknolojiyle beraber her geçen yıl hatta her geçen gün farklı bir çığır açan proje ile karşılaşıyoruz. Yapay zekâ, makine öğrenimi veya 3B baskı alanındaki gelişmelerin yanı sıra metaverse, 2022’nin en büyük projelerinden biri olarak görülüyor. İstatistik şirketi Statista, sanal gerçeklik oyun endüstrisinin 2024'de 2,4 milyar dolara kadar çıkabileceğini tahmin ediyor. Henüz insanların bütünüyle adapte olmadığı bir sektöre göre bu miktarda bir büyüme gerçekten büyüleyici. 2023 yılında da gelişim yolculuğuna devam edecek olan sanal gerçeklik alanı insanların hayatına birçok farklı deneyimi yerleştirme yeteneğine sahip. Alışveriş ve ulaşım gibi günlük rutinlere dokunduğunu da düşünürsek, hepsinin birleşimi gelecekte çok daha eğlenceli bir hale gelebilir. Bu içeriğimizde 2023 yılında trend olma ışığı taşıyan sanal gerçeklik alanlarını inceleyeceğiz.

Sanal gerçeklik endüstrisinin büyüme hızı

Sanal Gerçeklik Oyunları

Her ne kadar sanal gerçeklik oyunları birkaç yıldır bizlerle birlikte olsa da birçok yapımcı ve oyuncu tarafından tercih edilen bir alan olmadı. Steam gibi büyük oyun platformlarında sanal gerçekliği destekleyen oyun sayısı oldukça azdı ve bu oyunların birçoğu da basit düzeyde sınırlandırılmıştı. Bu nedenle kullanıcıların ilgisini yeterince çekemiyordu. Bu durum 2023 yılı içerisinde yapılması beklenen geliştirmeler ile değişecek gibi gözüküyor.

Metaverse’in ortaya çıkmasıyla birlikte oyun sektörünün odağı bu yöne doğru kaymış durumda. Birçok şirket kendi metaverselerini oluşturmak için çalışmalara başladı. Bu da demek oluyor ki ilerleyen yıllarda oyunların birçoğu sanal gerçeklik ortamı olan metaverse'e taşınabilir. Yani Statista’nın tahmin ettiği büyüme oranı hatta fazlası yakalanabilir.

Sanal gerçeklik dünyası

Buna ek olarak, mobil oyun geliştiricileri de metaverse’in ortaya çıkmasının ardından bu platformu mobile taşımaya hazırlanıyor. Henüz geliştirme aşamasında olmasına rağmen araştırmacılar en uygun uygulama arayüzünü seçerek 3D mobil zevkini telefonlarımıza da getirebileceğine inanıyor.

Sanal Gerçeklik Kullanan Yazılımlar

Günümüzde sanal gerçekliği tüm bilgisayarlar ve telefonlardan erişilebilir kılabilmek için geliştiriciler oldukça yoğun bir şekilde çalışıyor. Bunu neredeyse başarabilmiş olan araştırmacıların bir diğer hedefi Netflix, Disney Plus, Instagram gibi popüler yazılımları da sanal gerçeklik platformuna taşıyabilmek. Şu an birçok kişi tarafından izlenen “Wednesday” dizisinin dünyasında olduğunuzu ve olayları 3 boyutlu bir şekilde izleyebildiğinizi bir düşünsenize! Hem çok güzel hem de zaman zaman gerilimli değil mi?

Gerçek Üstü Dünya için Hazırlanan Videolar

Sanal gerçeklik teknolojisinin gündemde tekrar yer edinmesiyle birlikte birçok sosyal medya fenomeni de bu alana ilgi duymaya başladı. Hatta bazıları 360 derece kameralar ile içerik üretmeyi bile deniyor. 2023 yılında YouTube, Tiktok veya Instagram gibi sosyal medya platformlarında aynı Reels gibi “VR Videos” adında özel olarak hazırlanan içerikler görmemiz mümkün olabilir. Böyle bir gelişme hem izleyiciye eğlence sunarken hem de platforma büyük bir miktarda ilgi çekebilir.

360 derece kamera ile elde edilebilecek sanal gerçeklik imkanı

YouTube: CHİCVOYAGE

Metaverse’in Devrimi

İçeriğimizin birçok kısmında bahsettiğimiz üzere 2022 yılında metaverse’in duyurulması birçok kişide büyüleyici bir etki bıraktı. Elbette soru işaretlerine de neden oldu. Bu etkiyi gören araştırmacılar bu teknolojiye daha fazla odaklanmayı ve 2023 yılı itibariyle tüm insanların kullanabileceği bir ürün oluşturmayı planlıyor. Sanal müze, şehir turları hatta sanal kayak gibi fiziksel aktiviteler bile sanal dünyaya taşınabilir. Belki de 2023 yılını kırılma noktası olarak anacağız.

Sanal gerçeklik oyunu

Biathlon Battle VR oyunundan görüntü

Tüm bu gelişmelere bakınca 2023, sanal gerçeklik için devrim yaratabilecek potansiyelde bir yıl olarak gözüküyor. Hem metaverse alanında hem de mobilde yapılacak inovasyonlar ile kullanıcıların tüm dikkatinin bu alana çekilmesi hedefleniyor. Kim kendi telefonundan sanal bir dünyaya geçiş yapmak istemez ki?

bottom of page