top of page
  • Writer's pictureCan Duru

3D Yazıcı ile Yaratıcılığınızı Sergileyin

3D yazıcılar için geliştirilen egzotik filamentler ile mekanik renkli saat gibi birçok yaratıcı fikir yapabilme potansiyeli gün geçtikçe artıyor. Daha ucuza bulabileceğiniz giriş seviyesindeki yazıcılarda da karanlıkta parlayan vazodan panter figürine kadar birçok farklı alanda dizaynlar geliştirilebiliyor. Başka bir deyişle, bu olağanüstü cihazlar ile yaratıcı gerçekliğin arasında neredeyse hiçbir sınır kalmıyor. Ancak tabii ki de bunu elde etmek ilk aşamlarda hiç de kolay değil.

3D Yazıcı Baskı Aşamaları

Cihaz elinize ulaştığında ilk önce yazıcıyı çeşitli kurulum aşamalarından geçirerek tek parça haline getirmeniz gerekiyor. Bu en başta zor bir adımmış gibi görünmesine rağmen Creality gibi tanınmış markaların alet kutusu cihazın içinde olduğu için 10 dakika içerisinde kurulumu gerçekleştirmek mümkün. Daha sonrasında ise bizi bir hayli uğraştırıcı bir aşama karşılıyor: baskı yüksekliğini ayarlamak. Kendi yazıcımı aldığımda en çok zorlandığım ve uzun bir zaman harcadığım nokta tam olarak bu aşamaydı.

Baskı yüksekliğini ayarlamak için ayarlar kısmındaki “Level”ı kullanmalısınız. Bu menüye girdikten sonra teker teker belirtilen aşamaları yapmanız ve en iyi sonuç için bunu birkaç kez tekrarlamanız gerekiyor. Beni zorlayan kısım ise her tekrarda başka bir ayarın bozulması ve bundan dolayı çok fazla kez denemek zorunda olmamdı. Eğer şansınız yaver giderse bu denemeleri hızlı bir şekilde tamamlayabilir ve yazıcınızı hazır duruma getirebilirsiniz. İşte şimdi yaratıcılığınızı ve dizayn yeteneklerinizi kullanarak hayatınıza renk katma zamanı.

3D Yazıcı ile Neler Yapabilirsiniz?

Mini Langırt Masası

Eğer küçük bir yazıcınız varsa bir langırt masası basmak oldukça uzun sürebilir ancak sonucunda bu süreye değecek bir eğlence ortaya çıktığına emin olabilirsiniz.

Bu iki oyunculu langırt oyunu, küçük topu basılı alan boyunca hareket ettirmek için esnek 3D oyuncular kullanıyor. Bu parçalar yazıcıdan çıktıktan sonra oldukça sert olduğundan esnetmek için modelin belirli bölgelerinde lastik bantlar kullanılıyor. Wilko_SLO tarafından dizayn edilen bu modelin gerekli belgelerine PrusaPrinters üzerinden ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda, modelin fotoğrafında da gördüğünüz üzere kalecileri oynatmak için iki tarafta ayrı bir aparat ve golleri sayabilmek için de abaküs tarzı bir sayaç baskının yanında bulunuyor.

Mekanik Duvar Saati

Mekanik duvar saati modeli bu listedeki en zorlayıcı projelerden biri olmasına rağmen duvarda oldukça estetik durduğunu söylebilirim. Yaklaşık 40 dosyadan oluşan bu modelin 3 farklı ölçüsü bulunuyor. Bu şekilde Harald Andersson’ın hazırladığı dizaynı en elverişli şekilde basabiliyorsunuz. Yakın zamanda projeye başlama niyetine girmiş olsam da, yazıcımdaki problemden dolayı şu anda modele başlayamadım. Eğer siz bu modeli yapıp bitirirseniz bizimle Instagram hesabımız üzerinden paylaşabilirsiniz! 

Şarj Kablosu Düzenleme

Birçok kişinin evindeki dertlerinden biri olan kabloları düzenleme sorununa 3D yazıcı bir çözüm getiriyor. Çok kısa süre içerisinde basabileceğiniz bu aparat sayesinde kabloyu modelin içine dolayabilir ve gerektiği zaman herhangi bir taraftan çekerek uzatabilirsiniz. Hem de bu model için herhangi bir birleştirme sürecine de ihtiyacınız yok. Bu modeli de PrusaPrinter’ın sitesinden indirebilirsiniz.

Desenli Karanlıkta Parlayan Vazo

Eğer biri size çiçek almış ve vazonuz yoksa 3D yazıcı tam da size göre. İçeriğimizin başında bahsettiğimiz PLA ve çeşitli kimyasallar ile karıştırılarak oluşturulan egzotik filament ile gece parlayan vazo yapabilirsiniz.

Bu sayede hem birkaç yüz lira vermekten kurtulursunuz hem de hiçbir yerde satılmayan bir ürün sizin evinizde olur. Aynı zamanda, Fusion 360 gibi tasarım uygulamalarını kullanmayı biliyorsanız onlar üzerinden modelleri istediğiniz gibi değiştirebilir ve kişileştirebilirsiniz.

Henüz bu içerikte değinemediğimiz veya aklımıza gelmeyen birçok yaratıcı fikir ortaya atılabilir. Eğer siz de kendi tasarımınızı oluşturursanız veya bu inovatif dizaynlardan birini 3D yazıcınız ile basarsanız bizimle Instagram üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Oluşturduğunuz dizayn kendi oluşturduğum modeller için de bir ilham kaynağı olabilir. 3D yazıcılar ve yaratıcılık ile geleceğin dizaynları bir adım uzağınızda sizleri bekliyor!

bottom of page