top of page
  • Writer's pictureCan Duru

Blockchain Oyun Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

Blockchain’in sektörler arasındaki yaygınlığı giderek artıyor. Sağlık sektöründen bankacılık sektörüne birçok farklı alanda kullanılan blockchain teknolojisi, oyunlarda da devrim yaratmaya hazırlanıyor. Yaklaşık bir yıl önce hazırladığımız “Oyunların Geleceği: VR + Blockchain + Kripto Paralar” içeriğimizde de bahsettiğimiz üzere oyun sektörü teknoloji alanındaki yeniliklere hızla adapte olma yeteneğine sahip. Bu içeriğimizde de blockchain teknolojisinin oyunlara getirdiği yenilikleri inceleyeceğiz.

Oyunlar ve Blockchain

Geçtiğimiz iki yıldır blockchain’in gelişmesiyle birlikte bu teknolojinin desteklediği oyunları daha fazla görmeye başladık. Web 3.0 teknolojisinin geliştirilmesi ve duyurulmasıyla birlikte blockchain altyapısını kullanan oyunlar demo aşamalarından çıkarak kullanıcılara açıldı. Bu oyunlardan birine içeriğimizin başında bahsettiğimiz yazıdaki “Decentraland” açık dünyasını gösterebiliriz.

Blockchain’in oyun sektöründe hızla gelişmesiyle birlikte Axie Infinity ve Sandbox gibi oyunlar birçok farklı yatırımcıdan destek alarak büyümelerini hızlandırabildi. Bunun temel sebebi ise yapımcıların oyun oynayarak kripto para kazanılmasına izin vermesiydi. Diğer bir deyişle, oyun içi paralar artık aşamalı bir şekilde kripto paralara dönüşüyor ve oyuncuyu daha çok tatmin ediyor. Play-to-earn modeli hem oyun oynamanın seyrini değiştirdi hem de yeni bir iş alanı ortaya çıkardı diyebiliriz.

Oyunculuk Sektöründeki Kripto Nedir, Nasıl Olur?

Blockchain hem oyunculara hem yapımcılara oyun sektöründe daha geniş bir özgürlük tanımayı amaçlıyor. Bu geliştirmelere örnek olarak NFT teknolojisini oyun içine yerleştirerek kripto para takası gerçekleştirebilmek, oyun parası olarak kripto para kullanılması gösterilebilir.

Bu oyunlar, tür ve işleyiş açısından bildiğimiz oyunlardan farklı olmak zorunda da değil. Aynı normal oyunlar gibi kart koleksiyonu oyunlarından rol yapma oyunlarına (RPG), simülatörlere ve diğer popüler tarzlara kadar her şey hakkında olabilir. Diğer bir deyişle, blockchain oyunları merkeziyetsiz sistemi sayesinde artırılmış güvenlik gibi blockchain teknolojisinin sunduğu ek avantajlarla Web 2.0 oyunlarıyla aynı olabilir. Oyunların temelinde bir değişiklik yapılması gerekmediğinden yakında blockchain oyunlarının oyun açısından “Call of Duty” veya “GTA” gibi klasiklere rakip olmaya başladığını görebiliriz

Blockchain Oyunculara Nasıl Katkı Sağlıyor?

Axie Infinity gibi oyunların oyunculara artık oyna-kazan oyun modelini kullanarak pasif gelir elde etme fırsatı sunması, popülaritesinin hızla artmasının ilk nedenlerinden biri olarak görülüyor. Sonuçta kim para kazandığı bir oyunu oynamak istemez, değil mi? Oyna-kazan (play-to-earn), oyuncuların genellikle görevleri tamamlamak, savaşları kazanmak ve hatta oyunda harcanan zaman için ödüllendirilen oyun içi jetonlar veya NFT'ler olarak kripto kazanmalarına olanak tanıyor. Aslında bir oyuncu oyun içerisinde ne kadar vakit geçirirse yapımcı o kadar fazla kazanıyor ve bundan dolayı da oyuncuya daha fazla kripto para kazanma imkânı sunuyor.

Ancak bu finans sisteminde temel bir hata da bulunmuyor değil. Günümüzden de bildiğimiz üzere sürekli olarak para basılınca değer kaybına maruz kalır. Bu durum kripto paralar için de geçerli olarak görülebilir. Bundan dolayı kullancılar jeton kazanmaya odaklandıkça jeton değersiz bir duruma gelebilir kripto para alanında enflasyona sebep olabilir.

Bu duruma engel olabilmek için geliştiriciler farklı ödül yöntemleri geliştirmeye başladı. Peki, nedir bunlar?

Beceri Ticaretleri

Oyun oynarken birçok kullanıcı uzun süre oynadığı oyunda çeşitli beceriler elde edebiliyor. Bazı yeni kullanıcılar ise kısa sürede güzel avantajlar elde edebilmek için bu becerileri satın almak isteyebilir. Blockchain teknolojisi ile geliştirilen oyunlar kullanıcıları ödüllendirmek ve para kazanmalarını sağlamak için bu yöntemi kullanabilir. Örneğin, becerilerine göre yükseltme alan oyuncular, bu yükseltmeleri ödül olarak alamayacak oyunculara satabilir.

Metaverse Arazilerine Yatırım Yapma

Blockchain oyunları, kullanıcıların oyun içerisinde kazandığı paralar veya beceriler ile Metaverse dünyalarında arazi veya gayrimenkul satın almalarına olanak tanıyabilir ve bu araziler oyunun popülaritesi arttıkça daha değerli hale gelebilir. Bu şekilde kullanıcılar oyunu oynayarak ve arkadaşlarına yayarak kendi gelirlerini artırabilir. Daha sonrasında ise arsaları istedikleri değere ulaştıklarında kullanıcılar mali kazanç için bu araziyi satmayı veya kiralamayı seçebilir.

Blockchain oyunlarının başarılı ve sürdürülebilir hale gelmesi için yapılması gereken temel değişim oyuncuları sadece oyunda geçirdikleri süreye göre kripto para vermek yerine yeteneklerine göre çeşitli ödüllendirme yöntemleri geliştirmek olmalı. Bu sayede yapımcılar hem daha fazla kullanıcı oluşmasını sağlayabilir hem de oyuncularını mutlu ederek gelirini büyük oranda artırabilir. Blockchain oyunları sayesinde para kazanmayı hepimiz isteriz diye düşünüyorum, siz de hemfikir misiniz?

bottom of page