top of page
  • Writer's pictureCan Duru

Metaverse ile Pasif Gelir

Tatile gitmek, dünyayı dolaşmak gibi eğlenceli aktiviteler varken birçoğumuz iş yerinde oturup çalışmak istemeyebilir. Ancak aynı zamanda bu eğlenceli aktiviteleri deneyimlemek için de bol miktarda para gerekiyor. Bundan dolayı birçok kişi hem para kazanan hem de iş saatleri ile vakit kaybetmeyen yani pasif gelir sahibi insalara imreniyor.

Günümüzde pasif gelire sahip olmak maalesef hiç kolay gözükmüyor. Vakit kaybından kurtulmak için bir girişim kurabilirsiniz ve onun başarılı olmasını bekleyebilirsiniz veya daha çabuk bir şekilde pasif gelir elde etmek istiyorsanız birkaç hisse alıp değerlerinin artmasını umabilirsiniz. Örneklerden de görüldüğü üzere pasif gelire sahip olmak için vizyon, deneyim gibi ana unsurların yanında bol miktarda şans da gerekiyor.

Pasif Gelir Nedir?

Pasif gelir en basit tanımıyla çok az vakit harcayarak veya hiç vakit harcamadan gelir elde etme yöntemi olarak açıklanabilir. Bu tür gelirde tam zamanlı çalışan gibi hayatınızın büyük bir bölümünü ayırmanıza gerek kalmıyor ve aynı zamanda onlar gibi düzenli gelir elde edebiliyorsunuz. Yeteri kadar fon olması durumunda yatırım yaparak pasif gelir elde edebilirsiniz. Örneğin, yukarıda belirttiğimiz gibi hisse senedi alabilirsiniz veya bir gayrimenkul alarak onu kiraya verebilirsiniz. Bu sayede her ay bir kere bile iş yerine gitmeden oldukça fazla miktarda gelir elde edebilirsiniz.

Yatırım için fon olmadığı durumda ise işler birazcık karmaşıklaşıyor. Fotoğraf, müzik gibi kendi becerilerinizi kullanmanız gerekiyor. Bu duruma örnek olarak, kendi bestelediğiniz bir şarkıyı YouTube gibi platformlara yükleyerek onun üzerinden pasif gelir elde etmek olabilir. Artık bu karmaşıklık ve zorluk biraz daha basitleşiyor. Web 3.0 ile dijital dünyanın temelini atan Metaverse fon olmadan pasif gelir elde etme yöntemlerini kolaylaştırıyor.

Metaverse’te Pasif Gelirin Yöntemleri

Gayrimenkul Fırsatlarını Yakalamak

Gerçek hayattaki evinizi dijital dünyadaki bir ev ile büyütebilir ve onu yatırımınız hâline getirebilirsiniz. Doğru zamanı takip ederek artıştan önce arazi satın almak yatırımcıların pasif gelir elde etmesinin yolları arasında bulunuyor. Bu alanda temel olarak iki strateji bulunuyor: araziyi düşük fiyattan alıp yükseğe satmak veya kiraya vermek.

Birinci strateji için araştırma yapmalı ve kişilerin kriz anlarını yakalayarak ucuza almalısınız. Daha sonrasında ise arsanızı NFT’lerde olduğu gibi bir açık artırmaya koyarak fiyatını bir hayli yükseltebilirsiniz. Bu şekilde uzun süre boyunca çalışmadan evden kazandığınız parayı gerçek hayatınızda kullanabilirsiniz.

İkinci strateji ise ilkine göre daha az uğraş gerektiriyor. NFT’ler ile sanal bir yapıyı arazinizde oluşturarak bunu reklam, avatarların ihtiyaçlarının karşılanması gibi çeşitli ihtiyaçlar için diğerlerine kiralayabilirsiniz.

Bir Girişim Başlatmak

Gerçek dünyada olduğu gibi dijital dünyada da yeni girişimler bizleri bekliyor. Metaverse’e giren insanlar, gerçek dünyadakilere benzer hizmetlere ihtiyaç duyuyor. Tamamen gerçek dünyayı yansıtan bir dijital dünya üzerinden düşünürsek sosyalleşmeye, ulaşıma, yemek yemeye veya barınmaya ihtiyaç duyulabilir. Metaverse yatırımcıları, örneklendirdiğimiz ihtiyaçları karşılayan işletmeler kurmak için bu fırsatı kullanabilir ve başarılı bir girişimin temellerini atarak pasif gelir elde edebilir. Örneğin insanların NFT gibi dijital ürünler alacağı alışveriş merkezlerini kuran ilk girişimci siz olabilirsiniz!

Reklam Hizmetleri

Metaverse’teki eşyalarınızı reklam hizmetleri için kullanabilirsiniz. Birçok yeni girişimin oluşacağı Metaverse’te bunların reklamının da yapılması gerekecek. Bu durumda reklam hizmetleri adı ile pasif gelir elde etmek isteyen kişiler ortaya çıkıyor. Örneğin, Metaverse’te bir arsa sahibiyseniz buraya bir reklam panosu koyabilir ve bunu çeşitli firmalara kiralayabilirsiniz. Başka bir yöntem ise NFT geliştiricileri ile anlaşıp reklam vermek isteyen firmaların logolarını dijital alışverişe dahil edebilir ve bundan komisyon alabilirsiniz. Bu şekilde sadece bir ara buluculuk ile hem para hem de vakit kazanabilirsiniz.

Tüm bu imkânlara ek olarak başka birçok alternatif yöntem de Metaverse’te sizleri bekliyor olabilir. Zaman içerisinde insanların kullanımından ortaya çıkan fırsatlar ile bu imkânlar genişletilebilir ve pasif gelir elde etme yöntemleri daha da kolaylaştırabilir. Siz de hem zamanım çalınmasın hem de para kazanayım diyerek derin düşüncelere daldıysanız Metaverse sizi o derinlikten çekip kurtarabilir!

Kaynak: Medium

bottom of page