top of page
  • Writer's pictureCan Duru

Metaverse Sosyalliği Nasıl Geliştiriyor?

Metaverse gibi dijital ortamların gelişmesiyle birlikte sosyallik anlayışımız büyük oranda değişikliğe uğradı. Milenyumdan hemen önce, genç kesim günümüzdeki gibi WhatsApp veya Instagram üzerinden haberleşmek yerine boş zamanlarının neredeyse tamamını dışarıda oyun oynayarak geçiriyordu. Bu sırada çocuklar mahallelerdeki arkadaşları ile kaynaşıyor ve yeni birileri ile yüz yüze tanışma imkanı yakalıyordu. Günümüzde ise bu sokakta oynama alışkanlığının büyük oranda azaldığını ve hatta tükendiğini söyleyebiliriz.

Ağlamaması veya yaramazlık yapmaması için küçüklükten beri elinde telefon ile büyüyen çocuklar artık dışarı çıkmak istemiyor. Bunun yerine internet üzerinde “komik” videolar izleyerek eğlenmek istiyor. Çocuk biraz daha büyüyünce sosyalleşmeye ihtiyaç duyduğu için sosyal medya platformlarında gördüğü/konuştuğu kişiler ile yakınlaşmaya ve onlar ile arkadaş olmaya başlıyor. Diğer bir deyişle, yüz yüze sosyalleşme dönemi yerini birbirini hiç görmeyen iki kişinin (en az) sosyalleşebileceği bir döneme bırakmış oluyor. 

Gelecekte ise bu durum tekrar değişikliğe uğrayabilir. Her geçen gün artan sanal arkadaşların yerini sanal ama yarı fiziksel arkadaşlar alabilir ve sosyalleşmeyi daha ulaşılabilir bir düzeye taşıyabilir. Evden çıkmamıza gerek kalmadan sokaktaymışçasına sosyalleşebiliriz.

Metaverse ve Sosyallik

Metaverse’ün tam anlamıyla geliştirilmesiyle birlikte insanlar gerçek hayatı sanal gerçeklik gözlüklerinin içerisinde yaşamaya geçebilir. Bu da internet üzerinden mağaza ziyaretleri, arkadaş grubu ile sanal kafelerde oturma ve çok daha fazlasına karşılık geliyor. Tüm bu imkânlar sayesinde insanlar daha az para harcayarak sosyalleşebilir ve böylece dijital dünyanın getirdiği telefona gömülme problemini ortadan kaldırabilir. Tabii ki yine gerçek dünyadan kopuk, sanal bir atmosfere gömülerek.

Metaverse’deki Oyuncu Topluluğu

GTA, Call of Duty, FIFA gibi büyük oyunların birçok kişiden oluşan fan toplulukları bulunabiliyor. Bu fan topluluklarındaki kişiler çoğu zaman Reddit gibi konuşma alanları üzerinden sosyalleşebiliyor ve sanal arkadaş olabiliyor. Hatta internet üzerinde bulabileceğimiz birkaç örnekte oyun oynarken tanışan bazı kişilerin zamanla en yakın arkadaş olduklarını ve yüz yüze tanıştıklarını bile görebiliriz.

Metaverse ile bu arkadaşlıklar daha da güçlenebilir. Tamamen interaktif bir ortamın oluşturulmasıyla birlikte insanlar oyun için kendilerini bir avatar ile temsil edebilir. Böylece insanlar kendilerini belirli bir oyun karakteri yerine kendi avatarları ile temsil edeceğinden daha güvenilir arkadaşlık ilişkileri kurulabilir.

Online Alışveriş

Alışveriş günümüzdeki en büyük sosyallik aktivitelerinden biri olma ünvanını elinde tutuyor. Gelecekte de Metaverse içerisindeki alışverişin sağladığı dijital ortamda aldığımız için ürünleri gerçek hayat içerisine taşıyabilme becerisi insanlarda daha fazla alışveriş yapma isteği uyandırabilir. Örneğin, IKEA’nın geliştirdiği Place adındaki uygulama sayesinde müşteriler almak istediği ürünün evinde nasıl gözükeceğini inceleyebiliyor ve memnuniyet miktarı artırılıyor. Bunun gibi geliştirmeler sayesinde alışveriş miktarı ve harcanan zaman artarak sosyalleşmeye katkı sağlanabilir.

Korkuların Dijitalleşmesi

Birçok insanın farklı konular üzerine korkuları bulunabilir. Örneğin, bir kişi karanlıktan korkarken diğer kişi yüksekten korkabilir. Metaverse ile ise bu korkular teker teker yenilerek yeni deneyimlerin önü açılabilir. VR ile yükseklik korkusunun yenilebileceği iddiasına daha önce içeriklerimizde yer vermiştik. Sanal ortamda kişiye tehlikeden uzak ve güvenli bir seneyim ortamı sağlıyor. Bu sayede yüksekten korkan bir insan tedirginliğini aşarak sky-diving bile yapabilir. Başka bir deyişle, dijital ortam ile aşılan korkular farklı bir sosyalleşme seviyesinin ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Metaverse'nin kullanımı, başkalarıyla etkileşime bakış açımızı da değiştiriyor. İnternet çok geniş olduğu için çeşitli yaşam alanlarından, yerlerden, geçmişlerden gelen insanların yolları bu dünyada kesişebilir. Örneğin, dijital dünya sayesinde istediğiniz ülkedeki uluslararası bir organizasyona uçağı bile düşünmeden katılabilirsiniz veya kalabalık konserlere güvenlik tehdidini düşünmeden gidebilirsiniz. Araştırmacılara göre Metaverse, flört ortamını daha kolay, daha eğlenceli ve daha fazla kişiye açık hale de getirebilir. Diğer bir deyişle, yeni sosyalleşmelerin ortaya çıkacağı farklı flörtleşme ortamlarına da hazır olun!

bottom of page