top of page
  • Writer's pictureCan Duru

Resimden Video Üreten Yapay Zekâ: Make-A-Video

Geçtiğimiz günlerde herkesin kullanımına açılan DALL-E sayesinde yapay zekânın yaratıcılığını gözlemleme imkânını elde edebilmiştik. Yapay zekâ algoritmasının internet sitesine girdikten ve kayıt olduktan sonra, herhangi bir şey yazarak yapay zekânın oluşturduğu görsellere erişebiliyoruz. Hatta bu içeriğimiz ana kapak görseli de DALL-E tarafından hazırlandı. Bu sürecin nasıl işlediğini merak ediyorsanız “Metinden Fotoğraf Üretmek: Dall-E” adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Bu inanılmaz teknoloji oldukça şaşırtıcı ve inanılmaz gibi görünse de, daha büyük bir gelişme bizleri bekliyor: Yazıdan video oluşturan yapay zekâ Make-A-Video.

DALL-E tarafından "izleyecelerine merhaba diyen robot( a robot saying hello to its viewevers)" girdisine karşılık oluşturulan çizim

Make-A-Video Nedir ve Nasıl Çalışır?

Make-A-Video, Amerika merkezli bir yapay zekâ araştırma kuruluşu olarak görev yapan Meta AI tarafından geliştirildi. Aynı DALL-E gibi, metinleri görsele çeviren Make-A-Scene’in devamı olarak tanıtılan Make-A-Video eşleştirilmiş metin-görüntü verilerinden dünyanın nasıl göründüğünü ve video çekimlerinden dünyanın nasıl hareket ettiğini öğreniyor. Başka bir deyişle, hareketli gerçekçi bir videonun nasıl oluşturabileceğini öğreniyor diyebiliriz. Herhangi bir girdi girildiğinde Make-A-Scene sayesinde ilk önce görsele dönüştürülüyor ve daha sonrasında da fotoğrafı hareketli bir biçime dönüştürerek video elde ediliyor.

Make-A-Video tarafından geliştirilen bir video

Girdi olarak uçan kırmızı pelerinli bir köpek girildiğinde yapay zekadan alınan sonuç

Yazıdan resme dönüştürme teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapay zekânın video oluşturması gibi birçok şey mümkün hâle geldi. Bu sayede içerik üreticileri görsel tercih ederken stok fotoğraf sitelerine bağlı kalmak zorunda değil. Birçok kişinin üzerindeki yük miktarını azaltabilecek yapay zekâ gelişmeleri tasarım takımlarını işsiz bırakabilir mi? Sanmıyoruz, herkesin yaratıcılığı bir ayrı güzel. Ama iş yükünü azaltacağı kesin.

Yazıdan Resim/Video Teknolojinin Yararları

Yukarıda da belirttiğimiz üzere grafik dizayn yapan kişiler bazen internet araması ile istediği dizayna erişemeyebiliyor. Bu durum yaşandığında da ya kendisinin tasarlaması ya da baştan farklı bir dizayn oluşturması gerekiyor. Aynı zamanda, birkaç kere video editlemiş (düzenlemiş) biri olarak söyleyebilirim ki internet üzerinde kalitesi yüksek ve düzenlemeye uygun içerikler bulmak oldukça güç. Örneğin, videoyu oluştururken komik olması adında videoya bir patlama efekti eklemek istemiştim ancak bu efektin benim istediğim şekilde uyarlanmış versiyonu internette bulunmuyordu. Her ne kadar videoyu tamamlamış olsam da bu problemden dolayı tam istediğimi elde edemedim.

Bu noktada Make-A-Video’nun teknolojik avantajları devreye giriyor ve kullanıcının istediği videoyu veya fotoğrafı yaklaşık 30 saniye içerisinde oluşturmasına destek oluyor. Bu sayede insanların başka işler için vakit kazanmasını sağlıyor ve aynı zamanda geleceğin tasarımcı robotlarının oluşmasını sağlıyor. Siz hangisinin yaratıcı işlerini tercih edersiniz? Yapay zekânın mı, yoksa insanların mı?

bottom of page