Birçoğumuz YouTube, Twitch veya Netflix gibi uygulamalar üzerinden ilgi duyduğumuz televizyon şovlarını, yayıncıları veya dizileri izliyoruz. Bu platformlardan herhangi birine girdiğimizde milyonlarca içerikten birini seçmek hiç de zor değil. Örneğin, Twitch’e girdiğiniz zaman birçok farklı yayıncı aynı zamanda yayında olduğundan isterseniz bir sohbet yayını isterseniz de bir oyun yayını izleyebiliyorsunuz. Şimdi ise bu seçeneklere bir yenisi ekleniyor: 7/24 canlı yayın yapan bir yapay zekâ.
Son aylarda ChatGPT, DALL-E gibi büyüleyici yapay zekâların ortaya çıkmasıyla birlikte tüm herkesin gündemi bu alana yöneldi. Gelişmelere baktığımız zaman yapay zekâ uzun bir süre gündemimizde kalabilir gibi görünüyor.
Yayıncı yapay zekâ
Medya laboratuvarı Mismatch Media’daki girişimci, yazılımcı ve mühendisler tarafından geliştirilen Watchmeforever Twitch kanalı, sitcom (stand-up gibi bir komedi şovu) benzeri Nothing, Forever’ı 7/24 canlı olarak yayınlıyor. ChatGPT gibi şu ana kadar ortaya çıkmamış ürünleri oluşturan makine öğrenimi teknolojilerini kullanan video, Amerikalı komedyen Larry David’in gerçekleştirdiği 90’lı yılların sitcom’unun garip bir kopyasını oluşturuyor. Watchmeforever yayınında, Elaine (“Yvonne Torres” lakaplı), George (Fred Kastopolous), Kramer (Zoltan Kakler) ve Jerry (Larry Feinberg) adında sitcom‘a gönderme yapan dört farklı karakter bulunuyor.
Her ne kadar gerçek bir komedi şovundan uyarlanarak geliştirilmiş olsa da Twitch yayını oldukça garip ilerliyor. Görüntüler âdeta bir atari oyunundan çıkmış gibi pikseller içeriyor ve hikâye anlatımı sırasında karakterler hareket ettiğinde garip bir sallantı oluyor. Bunun yanı sıra kamera açılarının da izleyici için garip gözüktüğünü söyleyebiliriz. Aslında tüm bu programın bir yapay zekâ tarafından geliştirildiği göz önüne alındığı zaman bu problemler doğal görünebilir. Sonuçta sistem bir komedi programı oluşturmayı hedefliyor, diğer birçok detayı da bu hedeften dolayı atlıyor olabilir.
Bol kahkahalı bir şov
Hatta bazı Türk komedi şovlarında olduğu gibi Watchmeforever’ın yayınında gülme efektleri bulunuyor. Komedyen komik bir hikâye anlattığında veya başka bir olay olduğunda arkadaki gülme efekti de izleyiciye aktarılıyor.
Örneğin, yayın sırasında bir noktada Larry, palyaçoları yiyen hayvanlar hakkında bir şaka yaptı ve kalabalığa böyle bir şeyin neden olabileceğini sordu. Daha sonrasında ise Larry, “Çünkü tatları komik,” diye alay etti. Nothing, Forever için alışılageldiği üzere bu esprinin ardından bir sessizlik meydana geldi ve kısa bir süre sonra kahkaha efekti devreye girdi. Bu örnekteki gibi henüz yayında günlük hayattaki komedi şovlarına bakıldığı zaman komik olarak algılanmayacak birçok şaka yapılıyor. Ancak geliştirici ekipte bulunan Hartle bu durumun ilerleyen dönemlerde değişebileceğini vurguluyor.
Şu anda kanalın izleyici sayısına bakıldığında 9418 izleyici görüyoruz ve bu sayı neredeyse hiç azalmıyor. Yalnızca bir yapay zekânın konuşmasını dinlemek için bir hayli kişi burada buluşmuş durumda. Twitch sohbetinin akışına göre de birçok kişi bu yayını izlemekten zevk alıyor diyebiliriz. Her ne kadar bazı kişiler dalga geçmek amacıyla izliyor olsa da yayın izleyicisini kendine çekiyor ve bir şekilde yayında tutmayı başarıyor.
Şu anda taslak proje olarak kullanıcıların beğenisine sunulan Watchmeforever, ilerleyen yıllarda televizyonculuk sektörünü tamamiyle değiştirebilir. Şu anda televizyonda izlediğimiz talk show‘ların, haber programlarının veya belgesellerin yerini yapay zekâ tarafından geliştirilen programlar alabilir. İnsanların yaratıcılıklarını bunun gibi programlar ile ortaya çıkarmalarını hedefleyen Hartle ve ekibi ise şovun ve yapay zekâ teknolojisinin içerik oluşturuculara olanak sağlarken TV yapımı üzerinde çok az veya hiç olumsuz etkisi olmayacağını umuyor. Bunun gibi yapay zekâ ürünlerinin ilerleyen yıllarda günlük hayatı ne kadar etkileyeceğini deneyimlemeden öğrenemeyeceğiz gibi duruyor.
Commentaires