3D yazıcıların kullanım alanları giderek artıyor. Örneğin, sürdürülebilir olması adına arabalarda sert plastik gibi malzemeler kullanılmasının yerine 3D yazıcılardan basılan dayanıklı malzemeler üretilmeye başlandı. Buna ek olarak birçok şirket robot üretiminde de metal kullanmak yerine sürdürülebilir 3D yazıcı parçaları tercih etmeye başladı. Bu sayede hem hafiflik hem de ucuz üretim sağlanıyor.
Sırada bu 3D yazıcılardan oluşan parçaların kullanışlılığını artırmak bulunuyor. Bunun için de MIT araştırmacıları oldukça heyecan verici bir adım atmış gibi gözüküyor. Amerika’nın köklü üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de görev yapan araştırmacılar programlanabilen ve hareketleri algılayan üç boyutlu modeller geliştirdi.
3D Yazıcılar Nasıl Çalışıyor?
Uzun yıllardır hayatımızda olan 3D yazıcılar oldukça basit bir yöntem ile çalışıyor. Cihaz üç farklı – x, y, z – eksenlerinde hareket ediyor ve içerisine konulan PLA gibi maddeleri yüksek ısıda eriterek şekil veriyor. Daha sonrasında hızla kuruyan bu madde bir katman oluşturuyor ve yazıcı oluşan katmanın üzerinde yazdırma işlemine devam ediyor. Bir nevi silikon tabancası gibi çalışan bu cihazlar ile devasa boyutta ürünler ortaya çıkarmak da elbette mümkün.
Büyük boyutlarda geliştirilen cihazlar ile geçtiğimiz yıl 3D evler yapılabilmişti. Akıllara sağlamlık konusunda endişe verici düşünceler gelse de geliştiriciler bunun herhangi bir sorun olmayacağını da belirtiyor. Birçok farklı markanın modelleri olması sebebiyle ucuz bir fiyata siz de 3D yazıcı sahibi olup küçük evler hazırlayabilirsiniz. Peki, 3D yazıcıdan basılan ürünler gelecekte nasıl bir konuma gelebilir?
Programlanabilen Baskılar Nasıl Oluşturuluyor?
MIT’de geliştirilen yeni teknoloji cihazlar âdeta 3D yazıcılar ile neredeyse her şeyi yapabilmeyi mümkün kılmayı amaçlıyor. Günümüzde 3D yazıcıdan alınan baskılar teknoloji alanında robotların belirli parçalarında kullanılıyor. Ancak bu maddelerin kullanışlı olabilmesi ve robotun gerekli dokunuşları algılayabilmesi için üzerlerine birçok sensör yerleştiriliyor. Artık buna gerek kalmayabilir! Geliştirilen yeni baskı yöntemi ile sensör gibi programlanabilir cihazlar 3D yazıcıdan alınan baskının içerisine yerleştiriliyor.
Araştırmacılar, programlanabilir algılama yapılarını 3D yazıcıda tek bir işlem kullanarak oluşturuyor. İlk aşamada geliştiriciler hava boşluklarına sahip bir model oluşturdu ve bu model sayesinde yapının sıkıştığında, büküldüğünde veya gerildiğinde nasıl tepki verdiğini ölçtü. Bu aşama içerisindeki programlanabilir maddenin bozulmaması açısından oldukça büyük bir öneme sahipti.
Daha sonrasında geliştirilen bu boşluklu ağ yöntemi sayesinde algılama yapabilme özelliği modele kazandırıldı. Boşluklara yerleştirilen cihazlar ile önceden modelin verdiği tepkilerin kayıtları sayesinde sıkışma ve gevşeme durumlarında sistem bunu algılayabilir ve herhangi bir işlemi gerçekleştirebilir. Örneğin, boşluklu ağ yöntemi ile geliştirilen bir robot herhangi bir yerine dokunulduğunda boşluklar arasında oluşan basınç ölçülerek robotun cevap vermesi sağlanabilir.
Üç Boyutlu Baskı Modellerinin Potansiyeli
Yakın gelecekte geliştirilmesi planlanan bu sistem çeşitli şirketler tarafından kullanılmaya başlandığında bir kişinin hareketleri veya çevresiyle nasıl etkileşime girdiği hakkında geri bildirim sağlayan giyilebilir akıllı cihazlar üretmek için de kullanılabilir. Aynı zamanda, teknoloji alanından çok farklı olarak mimarlık alanında da kullanılabilir. İçeriğimizin başında bahsettiğimiz 3D baskı evlerin sağlamlık sorunu daha sık ağ boşluklarının yapılması ile giderilebilir ve istenildiği zaman akıllı bir eve dönüşebilir.
“Bu çalışmadaki fikir, 3B yazdırılabilen herhangi bir malzemeyi alıp, kanallar boyunca basit bir yol bulabilmemiz ve böylece yapı ile duyusallaştırma elde edebilmemizdir. Ve eğer gerçekten karmaşık malzemeler kullanırsanız, hareket, algı ve yapıyı bir arada elde edebilirsiniz.” – MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (CSAIL) yüksek lisans öğrencisi Lillian Chin.
Günümüzde de birçok potansiyele sahip 3D yazıcıları gelecekte hayatımızda çok daha fazla alanda görebiliriz. Hatta yüksek ihtimalle geri dönüştürülebilir maddeden hazırlanan 3D bir evde oturacak bile olabiliriz. Duyu özelliğini kazandırmaya çalışan araştırmacıların sayesinde gelecekteki cansız nesneler bile bir canlı gibi çeşitli hareketleri algılayabilir ve ona göre tepki verebilir. Programlanabilir maddeler üreten 3D yazıcıların gelecekteki kullanılabilirliğini yapılacak diğer araştırmalar ile detaylandırabilir ve bunun sayesinde yeni ürünler ortaya çıkarabiliriz.
Kaynak: MIT News
Comments