top of page
  • Writer's pictureCan Duru

Bedenlerin İnternetine Hazır Mıyız?

Nesnelerin interneti ile sürücüsüz arabalar, görüntülü kapı zilleri, akıllı dondurucular ve akıllı şehirler gibi birçok yeni teknolojiyle tanıştık. Eskiden kullandığımız ampul gibi günlük ürünler, sensörler/ ağ bağlantılarıyla yeniden oluşturuldu ve akıllı sistemler haline geldi. Şimdiyse araştırmacıların ses getirecek yeni bir projesi var: “Bedenlerin İnterneti”.

Vücudunuzun içinden dışarıya bilgi aktaran akıllı haplar, kalp atış ve soluk alış hızınızı takip edebilen akıllı yataklar, vücut ısınızı algılayabilen ve akıllı klimanızı buna göre ayarlayabilen akıllı giysiler, bedenlerin interneti ile yakın gelecekte mümkün olabilir. Araştırmacılar çalışmalara çoktan başlarken; bir doktor ekibi kısa süre önce kullanıcı dışkısının uzun vadeli analizini yapan bir akıllı tuvalet geliştirdiğini duyurdu.

"Bedenlerin İnterneti" Nedir?

Bedenlerin interneti aslında birkaç yıldır hayatımızın içinde. Örneğin, Ontario’da doktora öğrencisi olan Tamara Banbury, bir süredir insan vücudunu teknolojiyle birleştirmeye çalışıyor ve Banbury'nin sağ elinin arkasında, hemen başparmağının üzerinde, teninin altına işlenmiş pirinç tanesi büyüklüğünde bir mikroçip var. Bu çip ile şifrelerini, kimliğini ve hatta etkinlik biletlerini elektronik olarak saklayabiliyor. Henüz bedenlerin interneti teknolojisinin başında olmamıza rağmen Banbury’nin çipini bu teknolojinin bir başlangıç noktası olarak değerlendirebiliriz.

RAND’daki araştırmacılar bedenlerin internetini, sağlık veya biyometrik bilgileri toplayan veya aynı Banbury'nin çipleri gibi insanların vücudunda bulunarak onlara bir şekilde yardım eden herhangi bir cihaz olarak tanımlıyor. Ayrıca, bu cihazlar topladıkları verileri sunuculara aktararak bizlere akıllı telefonlarımızdan göstermek için internetten faydalanıyor. Asıl problem ve tehlike bu noktada başlıyor. Eğer bu aktarım sırasında, veriler iyi bir şekilde korunamazsa kötü amaçlı kişiler bizim vücudumuz hakkında hassas bilgilere ulaşabilir ve belki de vücudumuzun içindeki cihazı kontrol etme hakkı kazanabilir.

Yararları Neler?

Spor cihazlarından şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini kontrol etmelerine yardımcı olabilecek yapay pankreaslara kadar sağlığımızı ve davranışlarımızı izleyen tüm bu cihazları bedenlerin interneti olarak nitelendirebiliriz. Bu cihazlar, bizleri neyin sağlıklı tuttuğu ve neyin hasta ettiği hakkında doktorlara yeni bilgiler sağlayabilir ve böylece kanser gibi tedavisi gibi uygulamalarda yeni çözümler geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Bedenlerin interneti, gelecekte nüfus sağlığı anlayışımızı geliştirebilir ve daha etkili bir sağlık hizmeti sunabilir. Vücutlarımızın içindeki cihazlardan gelen veriler ile doktorlar hastalık belirtilerini daha erken tespit edebilir, hastanelerde hastalara daha uygun tedaviler sunulabilir ve sağlık sisteminin maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

Gizliliğimiz Tehlikede mi?

Bedenlerin interneti her ne kadar hayat kurtarma potansiyeli yüksek olan çok iyi bir teknolojiymiş gibi görünse de Amerika merkezli araştırma şirketi RAND’ın yaptığı araştırmalara göre bu teknoloji ciddi tehlikeleri beraberinde getirebilir. Vücudumuzun içindekiler dahil olmak üzere taşıdığımız herhangi bir cihaz siber saldırıya uğrayabilir ve bizim sağlığımız için önemli verilerin deşifre edilmesine sebep olabilir. Bu teknolojiyle birlikte, içimizde yaşayan cihazların güvenliğini gerçekten düşünmemiz gerekiyor. Ancak araştırmacılar, bu teknolojilerin erken teşhis ile hayat kurtarabilme potansiyelini üzerine odaklanıyor.

Teksas'ta Bilgisayar Mühendisi olan Schmidt, rahat bir şekilde uyuyabilmek için sürekli bir pozitif hava yolu basıncı makinesine ihtiyaç duyuyor. Evine bir makine aldıktan sonraki sabah, Schmidt makine üreticisinden onu rahat bir şekilde uyuduğu için tebrik eden bir e-posta alıyor. Uyku bilgilerinin doktoru dışında birine gitmesini uygun olarak görmediğini söyleyen Schmidt, verileri için herhangi bir sözleşme de imzalamadığını vurguluyor. Görüleceği üzere bazı durumlarda verilerimizin güvenliği konusunda endişe etmemiz gerekebiliyor.

Giderek artan akıllı tıbbi cihazları düşündüğümüzde bu tür gizlilik ihlalleri büyük bir tehlike oluşturmaya başlıyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde araştırmacılar, akıllı bir insülin pompasına dışarıdan rahatça müdahale edebildiklerini gösterdi. Bu müdahale ile kötü niyetli birileri, pompanın ölümcül bir dozda insülin vermesine sebep olabilir. En önemlisi bu gibi tehlikeler giderek artabilir. Eğer bedelerin interneti teknolojisi ile başa çıkmak istiyorsak hızlı bir şekilde verilerimizi ve cihazlarımızı güvence altına almayı öğrenmeliyiz.

Yakın gelecekte, bedenlerin interneti teknolojisi tıpkı nesnelerin interneti gibi bizlere sıklıkla yardım edebilir. Bu sayede birçok kişinin hayatını erken teşhisler ile kurtarabiliriz. Ancak bu iyi özelliklerinin dışında tehlike oluşturabilecek özellikleri göz ardı edemeyiz. Eğer vücudumuzda bulunan cihazlara sızarak uzaktan kontrol edebilmeyi başarabilirlerse ölüme kadar varan ciddi sonuçları olabilir. Bütün bu tehlikelerden dolayı, henüz geliştirilme aşamasında olan bu teknoloji, gelecek birkaç yıl içerisinde, bütün bu tehlikeli problemler ortadan kalktığında vücudumuzun içinde dolaşabilir.

Kaynak: Medium

bottom of page