top of page
  • Writer's pictureCan Duru

En Kullanışlı Akıllı Robot Süpürge Ürünleri

Giderek artan iş yükleri ve farklı sorumluluklar ile kendimize ayırdığımız vakit azalıyor. Bunlara ek olarak, işten eve gelince evin temizliğini yapıp yemeği hazırlamak da devreye girince neredeyse kendimize ayırabildiğimiz vakit sıfıra iniyor. Bunu ortadan kaldırabilmek için çeşitli teknolojiler yardımımıza koşuyor. Örneğin, otomatik ısıtıcılar veya zamanlayıcıya sahip ocaklar başlarında durup yemeği takip etmemiz gerekmediğinden kısmen bize vakit kazandırıyor.

Ek olarak, akıllı robot süpürge ürünleri de sizin evden çıktığınızı anlayarak otomatik olarak temizliğe başlıyor ve ilk olarak paspasladığı yerleri daha sonra süpürüyor. Bu şekilde süpürgeler bizi temizlik yükünden kurtarıyor ve sonucunda eve geldiğimizde bizi tertemiz bir ev karşılıyor. Bu içeriğimizde yapılan birçok inceleme sonucunda belirlenen en iyi 5 akıllı robot süpürgeyi inceleyeceğiz.

İlk olarak, bir robot süpürgenin en iyi olması için birçok açıdan incelenmesi gerekiyor. Bazı süpürgeler LİDAR sensörü ile etrafı çok rahat bir şekilde tarabiliyorken bazı süpürgeler ise yerleştirilen kamera sayesinde etrafındaki hayvan dışkılarını da tespit ederek daha iyi bir tarama sonrası temizlik gerçekleştiriliyor. Bu faktörlerin hepsi bir araya toplanınca oldukça karmaşık bir inceleme durumu oluşuyor. Bundan dolayı en iyi robot süpürge kişisel ihtiyaca göre değişkenlik gösterebiliyor.

1. En İyinin En İyisi iRobot Roomba S9 Plus

En baştan söylemek gerekirse bu süpürge her ne kadar oldukça iyi bir performansa ve teknolojiye sahip olsa da fiyat açısından birçoğumuzu üzecek derecede pahalı. Yapılan testler sonucunda bu robot süpürge parke gibi sert bir yüzeyden kumu toplamada %95 oranında bir başarı elde ediyor. Halılara baktığımız zaman ise bu başarı oranı her süpürgede olduğu üzere belli bir oranda düşüyor. Alçak tüylü halılarda %28 oranında bir toz toplama başarısı elde ederken orta uzunlukta tüylü halılarda ise %71’e yakın bir başarı elde edebililiyor.

Her ne kadar sert zeminlerinde diğer süpürgelere kıyasla oldukça iyi bir puan elde ediyor olsa da konu kısa tüylü halıya gelince diğerlerine karşı daha düşük bir skor alabiliyor. Orta tüylü halıda yapılan incelemeye göre Roomba S9 Plus diğer süpürgelerden daha fazla miktarda saç teli ve hayvan tüyü topluyor. Alexa veya Siri gibi sesli asistanlar ile kontrol edilebilen robot süpürgenin “Cleanbase” adındaki temizleme alanı da toza alerjisi olanlar için büyük bir kolaylık sağlıyor. Temizlik bittikten sonra içerisindeki vakum ile süpürgedeki tozu toplayan ve ağzı kapalı olan toz hanesine aktaran Cleanbase, süpürgeden toz çıkarma işlemini bir hayli kolaylaştırıyor. Sonuç olarak, tüm bunların birleşmesiyle birlikte iRobot Roomba S9 Plus 24153 liralık bir ücretle beğenimize sunuluyor.

2. Hem Uygun Hem Güçlü Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro 2

Xiaomi’nin birçok farklı akıllı süpürgesi bulunuyor ve Vacuum Mop Pro 2’un da bu süpürgeler arasından orta segment bir süpürge olduğunu söyleyebiliriz. Diğer süpürgelere göre uygun fiyatıyla erişilebilir olması oldukça avantajlı. Ancak tabii ki de yüksek fiyatlı süpürgelerde bulunan bazı özelliklere sahip değil. Her ne kadar uygun fiyatlı olsa da Vacuum Mop Pro 2 oldukça rekabet edici bir pil seviyesi bulunuyor. Tek şarj ile 180 dakika boyunca çalışma imkânı olan akıllı süpürge, 240 metrekarelik bir alanı tek şarjla süpürebiliyor. Paspas sırasında da “pro” ismini aldığı yüksek frekanslı titreşim özelliği sayesinde diğer süpürgelere kıyasla daha iyi bir sonuç elde edilebiliyor.

Bunun yanı sıra adından anlaşılacağı üzere hem süpürme hem de paspaslama modu bulunuyor. Bu şekilde ilk önce su ile temizliğini yaptığı yerleri daha sonrasında süpürerek tertemiz bir duruma getiriyor. Ayrıca Xiaomi’nin uygulaması ile kullanıcılarına sunduğu bir özellik sayesinde paspas pedi gibi zaman zaman değiştirilmesi gereken ürünlerin durumunu takip edebiliyor ve ne zaman değiştirmeniz gerektiğini anlayabiliyorsunuz. Bu sayede temizlik en ideal konumda tutuluyor ve robotun performansı düşmemiş oluyor.

Uygun fiyatının getirdiği dezavantajların başında küçük toz torbası geliyor. İçerisinde bulunan toz torbası diğer süpürgelere göre bir miktar küçük kalıyor ve bundan dolayı sık sık süpürmeden sonra toz haznesinin boşaltılması gerekiyor. Toza karşı alerjisi olmayanlar için bu durum herhangi bir problem oluşturmuyor olsa da alerjisi olanlar için büyük bir problem olabilir.

Ek olarak, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro 2 etrafı güzelce temizleyebilir ancak ne yazık ki henüz kendini temizleme özelliğine sahip değil. Dizaynından dolayı da birçok kullanıcı akıllı süpürgenin fazla miktarda toz topladığını ve sık aralıklarla etrafı temizleyen süpürgenin kendisinin temizlenmesi gerektiğini vurguluyor. Her ne kadar çok büyük bir problem olmasa da en iyi süpürgelerin arasında sayılan Vacuum Mop Pro 2’un temizlenmek zorunda olması ironik. Birçok iyi özelliğiyle pahalı süpürgelere meydan okuyan Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro 26049 liralık ücretiyle alıcılarını bekliyor.

3. Büyük Boyutlarıyla Tozlara Elveda Diyen Roborock S6 MaxV Vacuum Cleaner

Rakiplerine kıyasla daha büyük boyutlara sahip olan Roborock S6 MaxV Vacuum Cleaner kullanıcılarından aldığı iyi yorumlar sayesinde listemize girmeye hak kazanıyor. Büyük boyutlarından dolayı akıllı robot 10 santimetreden kısa yerlerin altına giremiyor. Eğer bu robot süpürgeyi almayı düşünüyorsanız evinizdeki temizlenmesi gereken yerlerin en az 10 santimetre olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Boyutunun getirdiği iyi bir özellik ise güçlü çekiş kuvveti. S6 MaxV Vacuum Cleaner’ın içerisindeki geniş alan sayesinde daha büyük bir motor ile çekiş kuvveti 2500 Pascal’a kadar çıkıyor. Bu sayede birçok alandaki kirleri kolaylıkla tek seferde toplayabiliyor. Köşelere geldiğimiz zaman ise büyük boyutu yeniden bir problem olmaya başlıyor. Köşeler için özel bir aparatı bulunmayan süpürge kalıntıların yalnızca %50’sini toplayabiliyor.

Bir diğer yandan, S6 MaxV Vacuum Cleaner’ın içerisinde bulunan gelişmiş LİDAR sensörleri ile paspas yapılacağı sırasında halı olan kısımlar fark ediliyor ve o alanlara su akıtılmıyor. Bu sayede, oluşabilecek çürümelerin önüne geçiliyor. Paspas sırasında su haznesinden akıtma yapan sistem diğer robotlara kıyasla daha büyük bir su haznesine sahip olduğu için tek seferde daha fazla alanı temizleyebiliyor. Büyük boyutları ve güçlü çekiş kuvvetiyle donatılan Roborock S6 MaxV Vacuum Cleaner 7889 liralık fiyatıyla satışa sunuluyor.

4. Gürültülü ama Vakumlu Viomi S9 UV Robot Vacuum

Tasarımıyla tüm dikkatleri üzerine çeken Viomi S9 UV Robot Vacuum oldukça iyi bir temizlik hizmeti sunuyor. Ancak aynı Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro 2 gibi mavi ve siyah renklerinin tozlardan arınabilmek için sık sık temizlenmesi gerekiyor. Her ne kadar uğraştırıcı gibi gözükse de bu tozların temizlenmesi siyah rengin tasarıma kattığı estetik için göze alınacak bir dezavantaj bile olabilir.

Robotun üzerinde bulunan basınç sensörü ile engelleri kolaylıkla anlayabiliyor ve 9 santimetrelik boyuyla birçok eşyanın altından rahatlıkla geçebiliyor. Aynı zamanda engellerin üstünden 2 santimetre yüksekliğe kadar büyük lastikleri sayesinde geçebiliyor. 2700 Pascal değerindeki emiş gücüyle birçok rakibini geri planda bırakan S9 UV Robot Vacuum, maksimum gücünde yüksek bir ses çıkardığı için rahatsızlığa da sebep olabiliyor. Evden çıktıktan sonra maksimum güçte çalıştırmak hem temizlik hem de kullanıcı için daha iyi olabilir.

S9 UV Robot Vacuum, diğer birçok akıllı robottan farklı olarak su haznesini sürekli olarak çıkartmak zorunda bırakmıyor. İçerisinde bulunan pompa yardımıyla daha kolay bir şekilde paspas modu yapılabiliyor ancak ne yazık ki üzerinde suyun bittiğine dair bir gösterge bulunmuyor. Bundan dolayı sürekli olarak paspas modunda kalan suyu takip etmeniz gerekiyor.

Her ne kadar bu büyük bir dezavantaj olsa da Viomi kendisini oldukça iyi bir şekilde telafi ediyor. Robota yerleştirilen UV ışınları sayesinde bakteriler kolaylıkla yok ediliyor ve temizliği çok daha iyi bir seviyeye taşıyor. Aynı zamanda kutudan çıkan vakum özelliğine sahip şarj istasyonu ile makine içerisinden toz vakumla çekiliyor ve ağzı kapalı toz torbasına aktarılıyor. Alerjik insanlara karşı oldukça yararlı bir sisteme sahip olan Viomi S9 UV Robot Vacuum, 8199’luk fiyatı ile satılıyor.

5. BONUS: Hafif ve Uygun Tefal RG7447 X-Plorer Mop Robot Süpürge

Eğer diğer ürünler pahalı geliyorsa daha uygun bir fiyata Tefal RG7447 X-Plorer Mop Robot Süpürge’yi satın alabilirsiniz. Her ne kadar fiyatı uygun olsa da süpürgenin birçok dezavantajı da bulunuyor. Temizlik için en önemli unsurlardan biri olan HEPA filtre maalesef bu robot süpürgede bulunmuyor. Bundan dolayı temizlik konusunda mikroplardan arındırma özelliği konusunda çeşitli şüpheler mevcut. Buna karşılık ince tasarımı ile birçok yerin altına girebilen süpürgede aynı zamanda paspas özelliği de bulunuyor. Bu sayede kanepe altı gibi girilmesi zor yerlere kolaylıkla girebiliyor. İnce tasarımdan dolayı yalnızca 90 dakika çalışabilen RG7447 X-Plorer Mop Robot Süpürge yaklaşık 4 saat gibi uzun bir sürede şarj oluyor.

Temizlik sırasında ise robot kullanıcıya 3 farklı temizlik metodu sunuyor. Bunlardan ilki hiçbir nokta kaçırmayan tam kapsamlı zemin temizliği için jiroskoplar – dönüş ekseninin kendi kendine herhangi bir yönü kabul etmekte özgür olduğu dönen bir çark veya disk – tarafından yönlendirilen akıllı navigasyon sistemi ile çalışan “metodik” sistemi, ikinci sistem başlangıç noktasından dışarıya doğru daireler çizen “bölgesel” metodu, üçüncü sistem olarak özellikle duvar ve süpürgelikleri boylu boyunca temizleyen duvar takibi metodu olarak açıklanıyor. Birçok özelliği ile ön plana çıkan Tefal RG7447 X-Plorer Mop Robot Süpürge, 5699 fiyatı ile satışta alıcılarını bekliyor.

Farklı özellikleri barındıran akıllı robotlar herkes için farklı hizmetleri sunuyor olabilir. Bundan dolayı süpürgelerin en akıllısı veya en iyisi gibi kesin ifadeler kullanmak mümkün değil. Ancak robotların özelliklerini detaylı inceleyerek hangisinin sizin için daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Bu seçim de sizin için en iyi olan akıllı robot süpürgeyi belirlemenize yardımcı olabilir.

Kaynak: CNET

bottom of page