top of page
  • Writer's pictureCan Duru

Jetpack ile Seyahat Çok Yakında!

Geçmişten beri Hezârfen Ahmed Çelebi gibi araştırmacılar, insanların uçak gibi araçlar olmadan uçabilmesi için çalışmalar yürütüyor. Uçakların icat edilmesinden yüzyıllarca önce 1632 yılında rüzgarlı bir havada Galata Kulesi'nden kuş kanatlarına benzer bir araç ile kendini boşluğa bırakması ve İstanbul Boğazı'nda âdeta bir kuş gibi 3358 metre süzülerek Üsküdar'da yer alan Doğancılar Meydanı'na inmesi ile tanınan Hezârfen'in, 1600’lü yıllarda bir çift kanatla süzülebildiğini düşünürsek sizce bunu teknolojiyle birleştirdiğimizde insanların uçmasını sağlayabilir miyiz?

Son zamanlarda geliştirilen jetpack veya sırt roketi olarak adlandırılan sistem sayesinde gelecekte insanlar, uçaklar ve helikopterler gibi araçlara ihtiyaç duymayabilir. Henüz gelişmekte olan olan jetpack sistemleri, genel olarak güvenli bir uçuş sunmaktan çok keyif sunmaya odaklanıyor. Fransız Dublör Vincent Reffet'in hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan jetpack eğitim kazası ile anlaşıldığı üzere bu sistemlerin herkesin kullanımına açık olması henüz çok mantıklı olmayabilir.

Vincet Reffet’in eğitimine ait bir görüntü

İngiltere'de oluşturulan bir araştırma ekibi, jetpack’in tehlikelerini ortadan kaldırabilen ve neredeyse heyecan seven herkesin kemerini takıp havalanabileceği kadar güvenli olduğunu iddia ettikleri yeni bir jetpack sistemi geliştiriyor.

Maverick Aviation'ında görev alan araştırmacıların geliştirdiği jetpack; temelinde mühendislerin inşaat ve bakım için ulaşılması zor yerlere hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştı, ancak yapılan güvenlik testlerinin sonucuna göre bu teknolojinin arama kurtarma, savunma sanayi ve eğlence alanları da dahil olmak üzere birçok farklı alanda potansiyeli olabilir.

Güvenlikli Bir Jetpack Geliştirilmesi Gerekiyor

Antony Maverick Aviation'ın CEO'su Quinn ve araştırma ekibi, geliştirdikleri jetpack’in güvenlik protokollerine en uygun şekilde geliştirildiğini savunuyor. Sistem, kullanıcıların etraflarına roket yakıtıyla zarar vermeden ve aynı zamanda binalara çarpmadan gezinmesini sağlayabilmek için otonom araçlardan tanıdık olduğumuz bir otomatik pilot sistemi kullanıyor. Araştırmacılar, jetpack’in yakıtının yetersiz olması gibi tehlikeli durumların oluşması sonucunda sistemin otomatik olarak bunu algılayabileceğini ve uydudan gelen veriye göre uygun bir zemine iniş yapacağını belirtiyor. 

Jetpack ile istediği yere gitmek üzere havalanan bir insanın fotoğrafı

Peki ya, Bu Sistem Gerçekten Güvenli mi?

Birçoğumuzun aklında halen bu sistemin güvenirliği konusunda sorular bulunuyor olabilir. Henüz çok yeni kazaların yaşandığını düşündüğümüz zaman insanların araştırmacıların geliştirdiği yeni sisteme alışması için zaman gerektiğini belirtebiliriz. Ancak yapılan testlere ve belirtilenlere göre jetpack oldukça düzgün bir şekilde çalışıyor. Herhangi bir acil durumda otomatik pilotun bütün kontrolü ele alması gibi önlemler en üst düzeyde bulunuyor. Bunlara ek olarak da yakıtın kullanıcıya herhangi bir problem oluşturmaması ve tehlike yaratmaması için her motora iletilirken bağımsız olarak detaylı bir şekilde kontrol ediliyor.

Eğitim Olmadan Güvenlik Olmaz

Jetpack'i takmak ve uçmak en kolay aktivitelerden biri olabilir, ancak tüm özelliklerini kullanmak pek kolay olmayabilir. Araştırmacılar, herkesin çantayı takar takmaz uçabileceğini belirtirken aynı zamanda kullanıcının tüm farklı uçuş modlarını güvenli bir şekilde kullanabilmesini ve acil bir durumla başa çıkmak için bilgisayardan kontrolü nasıl alacağını öğrenebilmesi için eğitim verilmesi gerektiğini de vurguluyor. Quinn'in açıklamalarına göre bu eğitim birkaç gün içinde tamamlanabilir ve jetpack bütün özellikleriyle kullanılmaya başlanılabilir.

Profesyonellik İçin Tasarlandı

Maverick Aviation’ın geliştirdiği yeni jetpack, uçuş için dört jet motoru kullanıyor, bu dört motora ek olarak diğer sistemlerden farklı olarak her zaman otomatik pilot tarafından dikkatlice kalibre ediliyor. Saatte 48 kilometre hıza kadar çıkabilen sistem, farklı sektörlerdeki kullanımlar için yapılandırmasını değiştirebiliyor ve bu şekilde en güvenli durumu oluşturuyor.

Elinde silah tutan bir askerden anlayabileceğimiz üzere jetpack’ler askeri amaçlar için de kullanılıyor.

Geliştirilen yeni sistemler sayesinde jetpack’lerin insanların sınırsız bir özgürlükle etrafta uçmasına izin veren bir teknoloji olma amacında büyük ilerlemeler kaydediliyor. Her ne kadar bu teknoloji gelecekteki ulaşımdan taşımacılığa kadar birçok alanı etkileyebilecek güce sahip olsa da, yakıtların yanıcı olması gibi insanların hayatını tehlikeye atan sorunları da göz ardı edemiyoruz. Şu anda geliştirilme ve test aşamasında olan bu sistem, birkaç yıla kadar insanların kullanımına açılabilir ve belki de şu anki tarihten 10 yıl sonra herkesin evinde bisiklet niyetine bir jetpack olabilir.

bottom of page