top of page
Writer's pictureCan Duru

Pelerin ile Görünmezlik Artık Hayal Değil

Harry Potter gibi fantastik film dünyasında gördüğümüz görünmezlik gücüne kimi zaman imreniyor ve bir gün gerçekten görünmezlik gücünün var olabileceğini düşlüyoruz. Uzak galaksilerden gelen uzaylılar, güçlü büyücüler ve hobbitler bir şekilde görünmez olma yeteneğini kullandı. Peki, biz insanların görünmez olabilmesi mümkün olabilir mi? Gelişmelere bakılırsa görünmezlik pelerini yakın gelecekte bizim elimize geçebilir.

Bilim insanları ve özel şirketlerin ortak çalışmalarıyla birlikte şimdiden görünmezlik teknolojisine dair çalışmalar yapılıyor. Maalesef gizleme teknolojisi büyüsünü yaratmanın yolu bilim insanları için düşündüğümüz kadar kolay değil. Görünmezlik pelerini için göz yanılması yaratmak gibi birçok yöntem bulunuyor ancak bunu yapabilmeyi mümkün kılan, doğru yöntemi seçmek diyebiliriz. Araştırmacılar şu anda doğru yöntemi bulmak ve bu yöntem ile teknolojiyi birleştirmek için uğraşıyor.

Bir Anda Kaybolmamızı Sağlayan Bir Teknoloji

Gerçek bir görünmezlik pelerini ancak ışığı nesne veya kişinin etrafında bükmekle yaratılabilir. Bu neredeyse imkansız bir yöntem gibi görünüyor ancak teknolojinin hayatımızda yaptığı inovasyonlar sayesinde yeni yöntemler keşfediliyor. Araştırmacılar görünmezlik pelerini yaratmak için bir nesnenin arkasındaki görüntüleri o nesnenin yüzeyine kaydetmek ve yansıtmak için kameralar kullanmayı denedi. Bu sayede o nesnenin orada değilmiş gibi görünmesini sağladılar.

2000'lerin başında, Tokyo Üniversitesi'nden araştırma ekibi, gelen ışığı benzersiz bir şekilde yansıtan ve giyen kişinin ortadan kaybolmasını sağlayan optik kamuflaj sistemi yarattı. 2000’lerden bu yana nanoteknoloji gibi teknolojilerin geliştirilmesiyle birlikte kamuflaj sisteminin birden çok versiyonu ortaya çıktı ve yapılan her geliştirme çalışması ile ilerlemeye devam ediyor. Kurgusal da olsa bu teknolojinin benzer bir versiyonu aksiyon filmi olan Mission Impossible'ın Ghost Protocol'ünde kullanıldı.

Bu sahneyi kurgusal bir filmden çıkarabilmek ise metamalzemelerin kullanımı ile mümkün olabilir. Bu yapı, bir dizi yapay atom görevi görerek, elektromanyetik radyasyonun bir nesnenin etrafından serbestçe geçmesini sağlıyor. Yani metamalzeme, kapladığı nesnenin etrafında ışığı yönlendirerek nesnenin hiç orada olmadığı yanılsamasını yaratıyor.

Basitleştirilmiş gizleme cihazı

Metamalzemelerin icadı ile birlikte araştırmacılar bu teknolojiyi görünmezliği geliştirmek için kullanmak istedi. 2006'da Duke Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, nesneleri mikrodalgalardan gizleyebilen basitleştirilmiş bir gizleme cihazı oluşturmak için metamalzemeleri kullandı. Bu cihaz, nesneleri insan gözünden gizleyemese de gerçek hayatta bir görünmezlik pelerini yaratmanın önemli bir adımı olabilirdi. Bu cihazın geliştirilmesinden on yıl sonra Duke araştırmacıları, küçük bir nesneyi elektromanyetik dalgalardan koruyabilen ve böylece görünmezmiş gibi olmasını sağlayan yedi katmanlı bir metamalzeme pelerini geliştirdi.

Hyperstealth'in "Gizleme Teknolojisi" İnsanları Ortadan Kaldırabilecek

Birçok şirket görünmezlik için farklı araştırmalar yapmasına rağmen en pratik görünmezlik teknolojilerinden bazıları HyperStealth Biyoteknoloji şirketi tarafından geliştirildi. Kanada merkezli kamuflaj şirketi, kendi görünmezlik teknolojisini ortaya çıkardıktan sonra bütün manşetlerde gündem oldu. Quantum Stealth olarak adlandırdıkları patentli prototip malzeme, öncelikle Kanada ordusu için geliştiriliyor.

Geliştirilen bu teknoloji, insanları gizlemekle yetinmeyecek gibi duruyor. Şirketin prototip malzemesi kağıt kadar ince, üretimi ucuz ve güç kaynağı gerektirmediğinden kullanıcılara birçok imkan sunabiliyor. Aynı zamanda askeri kullanım için geliştirilen Quantum Stealth; yakın gelecekte askeri personel, tank ve jet gibi teçhizatı gizlemek için kullanılabilir. Çekirdek aşamasında olan bu projenin geliştirilmesi ve tam anlamıyla kullanımı için zaman gerekiyor.

Görünmezlik pelerinleri yalnızca nesneleri insan gözünden gizlemekle kalmıyor, aynı zamanda bu nesneleri kızılötesi ve ultraviyole görüntüleyicilerden de gizleyebiliyor. Kızılötesi görüntüleyiciler tarafından fark edilmeme imkanı sunan bu ürün gelecekte birçok şeyi değiştiribilir. Örneğin şu anda askeri alanda uçaklar tarafından aranan kişileri tespit etmek için ultraviyole ışınlar kullanılabiliyor ancak bu ürünün geliştirilmesiyle birlikte kişileri bulmak şu an olduğundan katbekat daha zor olacak gibi görünüyor.

Pelerin, insanlara tam bir görünmezlik sunamayabilir fakat yine de nesneleri fazlasıyla gizleyerek, nesneyi fark etmeyi çok zor kılabilir. Kendi "görünmezlik pelerinimizi" geliştirmeden önce hâlâ gitmemiz gereken yollar ve aşmamız gereken engeller var. Bununla birlikte teknolojinin yardımıyla gelecekte hepimizin bir pelerini olma ihtimali çok yüksek görünüyor. Kaynak: Interesting Engineering

Comments


bottom of page