top of page
Writer's pictureCan Duru

Teknolojik Cihazları Zihnimizle Kontrol Etmek Mümkün mü?

Artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri gibi teknolojik cihazlar hayatlarımızı kolaylaştırmak için geliştiriliyor. Ancak teknoloji her ne kadar ilerlemiş olsa da hâlen telefonlarımızı ya da bilgisayarlarımızı kontrol edebilmek için fiziksel olarak cihazlar ile temas halinde olmamız veya Siri gibi dijital asistanlar ile sesli komut vermemiz gerekiyor. Facebook Reality Labs’te yayınlanan bir yazıya göre araştırmacılar, artırılmış gerçeklik, elektromiyografi gibi yeni teknolojileri kullanarak fiziksel temas ile olan bağı yok ederek, insanların cihazları zihin gücü ve nöronların aktivitesiyle kontrol edebilmesi üzerinde çalışıyor.

Teknolojik gelişmeler üzerinde araştırmalar yapan ve yeni ürünler ortaya süren Facebook Reality Labs’a (Facebook Gerçeklik Laboratuvarları) göre Facebook’un uzun süredir geliştirdiği akıllı gözlükleri bu yıl piyasaya çıkıyor. Bu akıllı gözlüklerde zihin kontrolü ile alakalı bir özellik bulunmasa da araştırmacıların tahminlerine göre sonraki yıllarda çıkabilecek yeni nesil akıllı gözlük modelleri bilgisayarları zihnimiz ile kontrol etmemize izin verebilir. Facebook’taki araştırmacılar, yakın gelecek için el ve parmak hareketlerini ölçebilen hatta dokunsal geri bildirim (titreşim) sunabilen bileklik ile birlikte çalışan artırılmış gerçeklik gözlüklerinin piyasaya çıkmasını öngörüyor.

Facebook için yeni bir deneyim

Şu ana kadar nöral teknolojiyi kullandığı hiçbir ürün üretmemiş olan Facebook için bu bileklik yeni bir deneyim oluyor. Araştırmacılar şu anda, bilek tabanlı sinir ve çizgili kasların elektrik potansiyelinin incelenmesine dayanan bir nörolojik tetkik yöntemi olan EMG'ye (elektromiyografi) odaklanıyor.

Peki bu bileklik ile bilgisayarımızı nasıl kontrol edebiliriz?

Facebook, bu bilekliğin zihin gücüyle çalışabilmesi için sinirsel girdiler kullanıyor. Sinirsel girdi nedir? Sinirsel girdi teknolojisi, insan vücudunun elektriksel uyarılarının (nöronlar) aktivitesini (tipik olarak baş veya kollarda) ölçen ve sinyalleri bir bilgisayarı kontrol etmek için komutlara dönüştüren bir teknolojiden meydana geliyor. Sinirsel girdi ile parmaklarımıza veya elimize bilgisayar komutlarını karşılayacak birer kısa yol atayabiliyoruz.

Kolumuza taktığımız cihaz, kısa yol olarak tanımlamak için elimize giden elektriksel uyarıları ve kasların hareketini hafızasına kaydediyor. Böylece elimiz ile kısa yol hareketini tekrarladığımız zaman kısa yol üzerinden bilgisayara komut gönderebiliyoruz. Örneğin, elimizin yumruk şeklini bilgisayarın açma tuşunun kısa yolu olarak belirlediğimizde, bileğimizdeki cihaz yumruk şeklinde elimize gelen elektriksel uyarıları ve kas şeklini kaydediyor. Bu sayede elimizi her yumruk yaptığımızda bilgisayarı açabiliyoruz.

Yakın gelecekte klavyelere tamamen veda edebilir, yazmak istediğimiz şeyi aklımızdan geçirip, kaslarımıza sinyal göndererek ekrana dökebiliriz. Bu durum bizlere zaman kazandırmaya yardımcı olabilir ancak aynı zamanda bizleri üşengeçliğe yönlendirerek birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir.

Facebook’un şu anda geliştirdiği bileklik henüz başlangıç aşamasında bulunuyor. Facebook Reality Lab’te araştırmacı olarak görev alan Thomas Reardon’un da dediği gibi hâlâ zihin kontrolü için yapılması ve öğrenilmesi gereken birçok çalışma bulunuyor. Ancak araştırmacılara göre yakın gelecekte zihin ile kontrol ve nöronlar ile komut verme teknolojisiyle tanışabiliriz.

Kaynak: Interesting Engineering

Comments


bottom of page